Прайм Технолоджийс ООДПрайм Технолоджийс ООД
EnglishEnglish

Пресяване на инертни материали на ток или дизел

При повечето модели мобилни пресевни инсталации на Metso клиентите могат да разчитат едновременно на два източника на енергия: дизелов двигател или електричество. Тази гъвкавост предлага редица предимства при преработката на инертни материали.

Мобилните пресевни машини с т. нар. "хибридно" задвижване или "Bi-Power" имат  дизелов двигател, но освен това те могат да работят и на електричество чрез захранване с кабел от мрежата, външен електрогенератор или бордови електрогенератор на мобилна трошачка. Тези машини, част от гамата ST на Metso, разполагат с електрически мотори и помпи, поместени вътре в шасито, които могат да се използват за захранване на работния процес на ситовия модул и някои други системи. Самата експлоатация не се различава много от тази на конвенционалната дизел-хидравлична машина. При моделите Bi-Power има превключвател, чрез който операторът избира дали да пресява на дизел или на електричество. Верижната ходова част обаче разчита само на дизеловия агрегат.

Основното предимство при работа на ток е, че използването на електрическа енергия за експлоатацията на мобилната пресевна инсталация е по-евтино отколкото на дизел. Така разходите за пресят тон материал могат да се намалят съществено. Във все повече европейски страни се въвеждат ограничения за вредните емисии и нивото на шум в определени зони и територии. В зависимост от начина, по който се произвежда електричеството, "хибридната" машина ще бъде от полза при спазване на ограниченията. По-тихата работа без отделяне на изгорели газове на обекта ще се отрази положително и на заетия персонал.

В случаите, когато заедно работят няколко "хибридни" машини, мобилната пресевна инсталация може да се захранва с електричество чрез кабел от бордовия електрогенератор на мобилна дизел-електрическа трошачка Lokotrack. Тук намаляването на разходите, шума и емисиите идва от заместването на два дизелови двигателя с един.

Все пак, ако няма достъпен източник на електричество, мобилната пресевна машина Metso Lokotrack ST със задвижване Bi-Power винаги може да използва собствения си дизелов двигател.

Екип

Прайм Технолоджийс ООД